Overzicht

Katena was aanwezig op de dag van HRM van VOKA Limburg

08/11/2013

met een getuigenis van Sam Bruynseels van NMBS-Logistics

“Cut the Crap! HR als alles tegenzit...”

Op dinsdag 22 oktober 2013 was Katena er opnieuw bij op het jaarlijks HR congres van Voka Limburg.
Ditmaal hadden we Sam Bruynseels, Director HR&O bij NMBS Logistics uitgenodigd om zijn persoonlijke getuigenis te brengen over hoe HR in moeilijke omstandigheden een centrale rol vervult bij de reorganisatie van NMBS Logistics. Een transitieproject in samenwerking met Katena dat ondanks de quasi onmogelijke uitgangspositie binnen een uiterst moeilijke context toch een succesvol verloop kent dankzij een verbindende en waarderende aanpak. Zijn getuigenis geeft aan dat dit geen wollige HR taal is, maar een concrete werkwijze vanuit een toekomstgerichte visie op HR. 

Hoe een organisatie die structureel en historisch verlieslatend is, met onvoldoende kwaliteit en aangepaste productiemiddelen, en een beperkte commerciële kwaliteit op de sporen houden? Op welke manier kan HR hierbij haar (cruciale) rol vervullen?
“Cut the crap! ” Met deze aanbeveling zette Sam Bruynseels meteen de toon voor zijn presentatie.


Met een alles behalve sexy employer brand ( “ B-Cargo is een grote kaartclub…”  en andere fraaie koppen in de pers…) voldoende getalenteerde en gemotiveerde medewerkers aantrekken, en d.m.v. deze instroom ook een nieuwe gemeenschappelijke cultuur creëren, waren de grote uitdagingen.
Sam Bruynseels: “NMBS Logistics beschikte immers van bij de opstart over weinig ‘eigen’ mensen, met de juiste drive en competenties om de organisatie mogelijks de grootste turnaround in de recente industriële geschiedenis van ons land te laten maken.”

Hoe trok je met een zwak werkgeversimago in een krappe markt dan toch de juiste mensen aan, en hoe hou je in een moeilijke organisatiecontext je waardevolle medewerkers aan boord?
Sam Bruynseels: “Maak dat je bedrijfsdoelstelling in de eerste plaats ook een persoonlijke doelstelling voor kandidaten kan zijn, geef aan dat zij echt een verschil kunnen maken, en dat als het niet lukt het toch goed op het cv zal staan. Er zijn altijd argumenten te vinden om uw project aantrekkelijk te maken.”  Deze visie wijkt enigszins af van de klassieke HR visie. Niet het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen nemen als hét uitgangspunt voor je HR beleid, maar de focus leggen op hoe je deze kan blijven verbinden met de ambities en de verwachtingen van je medewerkers. Dit maakt dat je HR beleid aangepast is (en blijft) aan veranderende contextfactoren.


Een verbindende aanpak is het uitgangspunt waarmee we bij Katena organisaties en mensen helpen om vooruit te gaan op cruciale momenten in hun evolutie. We werken niet vanuit de klassieke HR hokjes maar vanuit een integrale aanpak. We kijken daarbij zowel naar het individu als naar het geheel om de juiste verbindingen te maken. We vertrekken van aanwezige sterktes en bouwen hierop verder. Pas als alle elementen naadloos op elkaar inspelen, wordt er een duurzame vooruitgang geboekt.